Footer


*WANITA & ISLAM*WANITA & ISLAM*WANITA & ISLAM*

Cursor

SAHABAT WANITA ISLAM

Wednesday, 23 October 2013

Scan baby no.3

Baru-baru nih eja, suami n ank2 pergi ke Pusat Pakar wanita untuk buat full check up sebab nak pastikan baby yang eja kandung nih single atau double hihi sebab kata doc Zarina (Klinik Zarina) masa beliau scan 32week aritu nampak macam ada 2. Jadi 21 oct 2013 kami ke Pusat Pakar wanita jumpa doc Hanif untuk pastikan. Sedihnya hanya single baby hihi tapi takpe..single pon alhamdulillah...syukur pada Allah...

Eja nak kongsikan dengan pembaca semua video scan baby eja no.3 nih...very2 cute and bambam...nampak gayanya muka abah lagi...tengok muncung bibirnya pon dah nampak muncung abahnya hihihihi....

video
ni pulak gambar si bambam ibu...insyaallah ibu dah ada nama untuk baby nih hihihi... gegirl...kawan kakak airis alisya...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, 9 October 2013

Pergertian Ibadah Korban dan Akikah

Pengertian Akikah 
Akikah bermaksud penyembelihan binatang ternakan Al-An'am) sempena kelahiran bayi sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T

Hukum Akikah
-Wajib jika seseorang itu bernazar
-Sunat muakkad ke atas ibu bapa atau penjaga kanak-kanak tersebut


Waktu akikah
-Afdal dilakukan ketika hari ke-7 selepas kelahiran bayi
-Harus pada bila-bila masa sehingga kanak-kanak itu baligh

Kadar Akikah
-Dua ekor kambing atau dua bahagian daripada seekor lembu, atau unta bagi kanak-kanak lelaki
-Seekor kambing atau satu bahagian daripada seekor lembu, atau unta bagi kanak-kanak perempuan



Syarat-syarat sah Akikah
-Berniat akikah ketika sembelih
-Menyembelih binatang ternakan
-Menyembelih ternakan yang tidak cacat
-Menyembelih ternakan yang cukup umur
-Memenuhi syarat-syarat sembelihan



Daging sembelihan Akikah

-Daging akikah sunat disedekahkan dalam keadaan masak
-Daging tersebut dimasak terlebih dahulu dengan masakan yang agak manis
-Bagi orang yang membuat akikah, daging tersebut boleh dimakan dan selebihnya disedekahkan


 Binatang serta umur yang sah dijadikan akikah -Kerbau (2 tahun)
-Biri-biri (1 tahun)
-Lembu (2 tahun)
-Kambing (2 tahun)
-Unta (5 tahun)

Sunat Akikah

-Memasak daging akikah dengan masakan yang manis
-Membaca doa ketika menyembelih
-Melakukan penyembelihan ketika matahari sedang naik
-Mencukur rambut bayi selepas upacara penyembelihan
-Melakukan akikah pada hari ke-7 selepas kelahiran
-Tidak memotong atau memecahkan tulang binatang akikah


Hikmah akikah
-Bersyukur kerana mendapat cahaya mata
-Mengeratkan hubungan kekeluargaan
-Dapat mendekatkan kanak-kanak yang baru lahir dengan perkara-perkara kebajikan
-Menggalakkan orang Islam beramal
-Berkongsi perasaan gembira


______________________________________________________________________

Pengertian Ibadah Korban
Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.

Fadhilat Ibadat Korban
- Meningkatkan amal kebajikan
- Sebagai penebus kesalahan dan dosa
- Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah s.w.t.
- Memperingati peristiwa ketaatan dan keimanan Nabi Allah Ibrahim a.s untuk
mengorbankan anaknya Nabi Allah Ismail a.s.


Hikmat daripada pensyariatan ibadat korban 
1.Ibadat korban sama sebagaimana ibadat yang lain adalah untuk menghampirkan diri kepada Allah.
2. Menghidup dan mengingatkan semula pengorbanan yang dilakukan oleh nabi Ibrahim dan anaknya nabi Ismail.
3. Menghidupkan suasana bantu-membantu antara yang kaya dan miskin dengan ketibaan hari raya dengan sedikit bantuan daripada daginmg-daging korban yang disedekah.
4. Mengeratkan lagi ukhwah Islamiah yang terbina dan menyiramkan ruh bermasyarakat.


Hukum Melakukan Ibadah Korban 
  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram. Daging qurban wajib (nazar) tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.  
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...