SUP DAGING CEK JA
bahan-bahan:
daging lembu
kulit kayu manis
bunga lawang
sup bunjut
kentang 2 biji
3 sudu sos tiram
1/2bj limau nipis
1 bj tomato
daun sup
minyak masak
garam
bhn B (tumbuk lumat)
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1 cm halia
caranya:
1. tumis bahan B smpai naik bau, kemudian masukkan kentang n daging...kacau smoai daging separuh masak.
2. masukkan air ikut suka, masukkan kulit kayu manis,bunga lawang, sup bunjut, sos tiram, perahan limau nipis, garam,
3. sup tadi reneh lama skit bagi daging n kentang betul2 lembut.
pas tutup api masukkan tomato n daun sup...
bahan-bahan:
daging lembu
kulit kayu manis
bunga lawang
sup bunjut
kentang 2 biji
3 sudu sos tiram
1/2bj limau nipis
1 bj tomato
daun sup
minyak masak
garam
bhn B (tumbuk lumat)
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1 cm halia
caranya:
1. tumis bahan B smpai naik bau, kemudian masukkan kentang n daging...kacau smoai daging separuh masak.
2. masukkan air ikut suka, masukkan kulit kayu manis,bunga lawang, sup bunjut, sos tiram, perahan limau nipis, garam,
3. sup tadi reneh lama skit bagi daging n kentang betul2 lembut.
pas tutup api masukkan tomato n daun sup...
BUTTER PRAWN
bahan2:
20 ekor udang (buang kulit kat badan jek pastu belah kat belakang tp jgn smpai putus wookeyy)
1/4 sudu teh serbuk perasa ayam
3 biji kuning telur
sedikit garam
5 ulas bwg putih (cincang)
3 sudu butter
3 bj cabai burung (potong2)
1/4 sudu sos ikan
4 tangkai daun kari
susu segar sket (agak2) kalau xder leh ganti ngn susu tepung anak hehe....
cara-caranya:
1. perap udang ngn garam kemudian goreng smp garing.
2. panaskan butter dlm kuali kemudian masukkan bawang putih grg smp garing (warna coklat), masukkan daun kari.
3. masukkan {telur kuning+ serbuk perasa ayam+ gula skit+ susu segar (kacau) }.sebelum telur masak masukkan udang dan kacau lagi.
4. masukkan sos ikan, cabai burung...
bahan2:
20 ekor udang (buang kulit kat badan jek pastu belah kat belakang tp jgn smpai putus wookeyy)
1/4 sudu teh serbuk perasa ayam
3 biji kuning telur
sedikit garam
5 ulas bwg putih (cincang)
3 sudu butter
3 bj cabai burung (potong2)
1/4 sudu sos ikan
4 tangkai daun kari
susu segar sket (agak2) kalau xder leh ganti ngn susu tepung anak hehe....
cara-caranya:
1. perap udang ngn garam kemudian goreng smp garing.
2. panaskan butter dlm kuali kemudian masukkan bawang putih grg smp garing (warna coklat), masukkan daun kari.
3. masukkan {telur kuning+ serbuk perasa ayam+ gula skit+ susu segar (kacau) }.sebelum telur masak masukkan udang dan kacau lagi.
4. masukkan sos ikan, cabai burung...
No comments:
Post a Comment