Gambar ihsan google... |
Untuk base :
- 120gm biskut oreo (original flav.) - buang/ketepikan creamnya dan hancurkan (kita guna 200 gm oreo)
- 70gm unsalted butter - dicairkan
Untuk Filing
- 250gm (8oz) Philadephia cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
- 200gm whipping cream - thickened cream pun boleh guna
- 70gm gula kastor (1/3 cup) (kita guna 1/2 cup)
- 1.5 sudukecil esen vanilla dalam bentuk serbuk putih - sy guna yg liquid punya
- 1 sudu besar gelatine dilarutkan secara 'double-boil' dgn 30ml air - larutkan didalam microwave je
- 40ml jus lemon - sy guna sour cream sebanyak 3 sdb (kita guna satu bekas yogurt 140ml)
- 5 - 10 keping biskut oreo (tak perlu buang krimnya) dipatah-patahkan (kita buang krim)
1. campurkan mentega cair ke dalam biskut oreo yang dihancurkan - gaul mesra kemudian ditekan-tekan padat ke dalam loyang 7 inci (sy guna loyang 8 inci) yang telah dilapik dengan aluminium foil. simpan di dalam peti sejuk seketika.
2. di dalam bekas sederhana besar, putar whipping cream pada hadlaju yang perlahan ( jangan terlebih putar speed laju) sehingga 'stiff-peak' sedikit. kemudian simpam di dalam peti sejuk.
3. di dalam bekas yg besar, putar cream cheese bersama gula kastor sehingga mesra dan lembut, masukkan jus lemon/sour cream, gelatine cair dan serbuk vanilla...putar lagi hingga sebati.
4. campurkan whipping cream tadi ke dalam adunan cream cheese dan masukkan biskut oreo yang dipatah-patahkan tadi. tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.
5. sejukkan/freezerkan adunan cheese cake tadi di dalam peti sejuk selama lebih kurang 4 jam, atau hingga benar2 sejuk dan keras. kemudian boleh dihidangkan.
credit: copy dari blog Rin...addredd dah lupa
No comments:
Post a Comment