Footer


*WANITA & ISLAM*WANITA & ISLAM*WANITA & ISLAM*

Cursor

SAHABAT WANITA ISLAM

Wednesday, 9 May 2012

Gila Meroyan

Rasanya dah lama sangat tak update blog...mood rasa down sebulan dua nih...mood hilang habis selepas isu bersih hari tu..masing-masing nak bergaduh dan tegakkan pendirian masing-masing.. Memang ada kesilapan aku sebab post video-video kat facebook. Niat kat hati cuma nak sharing dengan kawan-kawan. Tak sangka la pulak, ramai2 datang komen carut2 kat wall aku n gaduh2 sesama mereka..mmg hott...Lepas nih jadikan pengajaran la nih..sebab tak semua orang hatinya baik...ada jer nk cari gaduh tak tentu pasal..Sebab kes nih jugak aku kehilangan kawan n adik sendiri..tapi takpe lah tak jadi kudis pon..bukan aku yang cari pasal.. Diaorang yang datang serang2...mencarut2 macam orang takde akal dan maruah...

habis dah isu bersih tu sebab semua yang tak berkenaan aku dah delete & block...semakkan wall je kan..Terbaru pulak aku terjumpa ada orang post kat facebook video baby kena dera..baby girl..kenapa yer..sambil tgk tu aku rasa nk nangis..dan hati rasa sakit sgt tgk mak bby tu...dia mmg tak layak jd mak..dia layak jd pengemis jek...nk kata mcm binatang pon..binatang pon reti sayang ank..mmg tak leh nk kelaskan macam mana org macam tu.. tapi sebenarnya aku rasa dia tu ada masalah tekanan perasaan atau meroyan..harap pihak polis tolong tangkap sekali yang tukang ambil gambar tu...sampai harinih asyik terbayang lagi video tu..sangat menyayat hati...

gambar hiasan

 GILA MEROYAN

Gila Meroyan dari segi perubatan adalah satu bentuk tekanan perasaan berpunca dari keletihan dan gangguan emosi. Hal ini berlaku kerana tidak mendapat kerjasama dan persefahaman terutama daripada suami dan ahli keluarga. Sebagai contoh si ibu yang masih dalam pantang bukan saja perlu menjaga anak yang masih kecil, tetapi menguruskan anak-anak yang lain dan rumah tangga.
Kerap kali, kepercayaan lama mengaitkan masalah tekanan perasaan di dalam atau selepas berpantang disebut gila meroyan dengan masalah gangguan makhlus halus atau melanggar pantang.
Kebanyakkan orang yang kuat berpegang pada adat tradisi proses berpantang adalah proses yang menyeluruh. Menrangkumi soal pemakanan, penjagaan kesihatan, malah ada juga yang langsung  tidak membenarkan suami menghampiri selama 44 hari. Kesemua ini dilihat sebagai langkah pencegahan gila meroyan.

Bila Gila Meroyan Terjadi?
Seawal 2 minggu selepas melahirkan anak. Ia boleh menyebabkan wanita paranoid dan berhalusinasi. Selain itu, dia akan hilang selera makan dan sukar tidur malam. Sesuatu yang paling ketara ialah dia akan kerap menangis, berasa keseorangan dan malu dengan masalah yang dihadapinya.
Wanita yang berhadapan dengan masalah Gila Meroyang ini sangat berbahaya jika ditinggalkan sendirian tanpa pengawasan. Ini kerana mereka berupaya membunuh anak sendiri kerana merasakan anak itu bukan anaknya. Juga berupaya mencederakan dan membunuh diri.

Dua Jenis Gila Meroyan
1. Meroyan  Besar
Dikenali sebagai ‘depression’. Dia tidak mengenali diri dan ahli keluarganya. Malah, dia merasakan anak yang dilahirkan bukan anaknya.
2. Meroyan Kecil
Membabitkan tekanan perasaan yang kecil. Misalnya, dia sedih dan menangis. Dalam perubatan traditional, kita juga percaya gila merooyan ini disebabkan gangguan makhlus halus. Darah yang keluar itu memang disukai makhlus sebegini. Oleh itu, ibu dalam pantang harus membasuhnya sebersih yang mungkin.

Paling Penting!
Dalam berpantang makanan, berurut juga penting.  Urut badan penting kerana ia memberi keselesaan. Selain itu, mereka juga perlu mangambil ubat-ubatan traditional. Sememangnya amalan berpantang agak leceh, tetapi ia mampu memberikan kesan berpanjangan. Jika diabaikan, kesannya mungkin tidak nampak sekarang tetapi tempoh jangka panjang terutama selepas kelahiran anak yang banyak.
Sesetangah ibu berpantang suka mendapatkan perkhidmatan mengurut dari mak bidan, tukang urut dan sebagainya.Produk Sauna/ mandi wap juga merupakan salah satu produk tungku moden yang berupaya memberi keselesaan kepada ibu yang berpantang atau tidak. Ia menghilangkan  rasa ketidakselesaan badan, sengal2 badan keseluruhan. Malah ia juga dapat menurunkan berat badan dengan berkesan secara semulajadi.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...